Prva konsultacija – utvrđivanje trudnoće

Ultrazvucna verifikacija trudnoće razgovor sa budućom majkom o njenom zdravstvenom stanju, promenama i pregledima koje predstoje.

Ultrazvučni pregled trudnica

Pregled ultrazvukom anatomije, pokretnosti i stanja ploda, posteljice i plodove vode.

I exp. UZV  11-14 gn

Jedan od najznačajnijih pregleda su trudnoći kada se radi skrining na hromozomopatije odnosno da li je rizik za njihovnastanak nizak, prelazan ili povecan i spram toga donosi odluka o potrebi za daljim dijagnostickim metodama.

Ekspertni ultrazvučni pregled trudnice

Od 11-14 nedelje prvi ekspertni ultrazvučni pregled, značajan za procenu rizika od hromozomopatija, zatim pregled od  20-24 nedelje kojim se proverava razvoj struktura bebe detaljno po organima.

Pregled trudnice, višeplodne trudnoće

Obuhvata opšti i ultrazvučni pregled trudnice koja nosi vise od jedne bebe.

CTG kontrola

Praćenje srčanih otkucaja bebe i postojanje kontrakcija, međusobni odnos ova dva parametra.Radi se od 36.gn  za jednoplodne trudnoće

Akušerski pregled trudnice

Manuelno se proverava prolaznost vagine , pozicija, dilatacija i dužina grlića materice kao i odnos bebine glavice prema karličnom ulazu odnosno spini ishiadiki, stanje vodenjaka i prisutnost krvarenja.

Prenatalno savetovanje

Savetovanje o ponašanju, evenmntualnim izmenama navika, suplementaciji i postepebno uvođenje u tematiku same trudnoće

Stavljanje šava serklaža

Kada za to postoje indikacije u opštoj intravenskoj anesteziji se opšiva grlić materice i time sprečava dalja dilatacija i skračćenje.

Skidanje šava serklaže

Presecanjem konca i njegovom eliminacijom uklanja se sa grlića materice.

Amniocenteza

Uzimanje uzorka plodove vode  standardno 16-19gn, ali u zavisnosti od metodologije pregleda dobijenog materijala  moze i do 28 nedelje gestacije. Dobijeni uzporak plodove vode se šalje u citogenetsku laboratoriju kako bi se načinio kariotip bebe.

      Reviziona kiretaža posle porođaja+PHP pregled

Kod nekih porodilja nakon porođaja postoji  zastojni  sadržaj u  materici, i indikacijaza njegovu evakuaciju, što podrazumeva ova metoda. Da bi se utvrdilo koji je sadržaj u pitanju dobijeni materijal se šalje na PH pregled.

              Vođenje porođaja, vaginalni porođaj

                 Operativno završavanje trudnoće-CARSKI REZ