EŠERIHIJA KOLI

Ešerihija koli je vrsta bakterije koja konstantno boravi u našim crevima gde omogućava proizvodnju vitamina K, učestvuje u procesu varenja i brani želudac od „opasnijih“ bakterija. Manje je poznato da se koristi i u genetičkom inženjeringu za proizvodnju supstanci kao što su proteini, insulin, aminokiseline i druge. Ime je dobila po pedijatru i naučniku, Teodoru Ešerihu koji je zaslužan za njeno otkriće.

Ešerihija koli ima i „drugu stranu medalje“. Kada se ona namnoži i dospe do urinarnog i genitalnog trakta te će izazvati infekcije čije lečenje nije nimalo jednostavno ali je neophodno. Pored toga ova bakterija je i uzročnik:

crevnih infekcija,

meningitisa,

sepse  i

zapaljenje pluća.

Razmnožavanje ešerihije koli i opasnost od urinarnih i genitalnih infekcija pojačavaju se kada je imuni sistem oslabljen ili modifikovan kao što je u stanju trudnoće

Jedan od načina prenošenja ešerihije koli u mokraćne organe jeste putem seksualnih odnosa, posebno kod onih parova koji upražnjavaju analni seks. Stoga je higijena genitalnih organa vrlo važna. Urinarne infekcije izazvane pomenutom bakterijom češće se javljaju kod osoba ženskog pola kojima se kao preventiva savetuje mokrenje nakon odnosa kako bi iz organizma izbacile potencijalno prisutnu bakteriju.

Do urinarnih infekcija ne mora doći samo putem seksualnih odnosa, već i kada se o higijeni genitalija ne vodi dovoljno računa. Ešerihija koli prenosi se i preko nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku i zagađene vode. Preventivan unos dovoljne količine tečnosti (dva litra na dan jeste doza koju savetuju svi doktori) omogućiće hidrataciju mokraćnih kanala i sprečiti namnožavanje bakterije.

Simptomi infekcija uzrokovanih bakterijom ešerihija koli

Malaksalost, drhtavica i povišena temperatura prvi su simptomi koji ukazuju na nastanjivanje ešerihije koli u mokraći. Međutim, ovi simptomi često znaju da izostanu. U zavisnosti od količine bakterija koje se nalaze u mokraćnim organima razlikuju se i simptomi urinarnih infekcija.

Bakterije ove vrste prvo se razmnožavaju u mokraćnoj cevi i dovode do njene upale – uretritisa. Naredna stanica koju napadaju i čiju upalu (cistitis) izazivaju jeste mokraćna bešika. Učestalo mokrenje koje prate bolovi i peckanje, specifičan miris mokraće, mutna boja i pojava krvi unutar nje jasan su simptom cistitisa. Sa jedne strane potreba za mokrenjem, a sa druge prazna bešika takođe su znak da se ešerihija koli odomaćila u mokraćnoj bešici. Ukoliko se u ovoj fazi infekcije ne reaguje, ona se dalje širi na bubrege. Visoka temperatura, mučnine i povraćanje, osećaj malaksalosti i bolovi u slabinskom delu ukazaće na infekciju organa za izlučivanje (pijelonefritis).

Povraćanje, visoka temperatura, proliv, umor, malaksalost i dehidratacija organizma su simptomi crevnih infekcija uzrokovanih ešerihijom koli. Vodenasta, retka stolica žuto zelene boje sa sluzi takođe je znak koji ukazuje na postojanje crevne infekcije.

Ukoliko prepoznajete neke od navedenih simptoma urinarnih infekcija javite se doktoru kako bi se one na vreme otkrile i kako bi se lečenje započelo što ranije. To posebno važi za trudnice jer ešerihija koli u trudnoći može da izazove ozbiljne posledice kako za majku, tako i za plod.

Pored urinarnih infekcija izazivaju vaginalne infekcije i infekcije grlića materice te s tim u vezi i simptomatologiju koja je karakteristična za ovu regiju.

Bol u predelu pubične kosti tup sa epizodama prosecanja, osećaja da će nam „nešto ispasti kroz vaginu, pojačan vaginalni sekret, sa ili bez neprijatnog mirisa su neki od najkarakterističnijih simptoma vaginitisa i cervicitisa. Takođe posebno treba obratiti pažnju u trudnoći kada je uz majku od infekcije ugrožen i plod, a postoji i ograničenje u upotrebi antibiotika.

Preventiva – „bolje sprečiti nego lečiti“

Kada je u pitanju ešerihija koli i infekcije koje izaziva, najbolja preventiva jeste higijena. Pre svega, higijena genitalija i lična higijena. Pranje ruku, ali i detaljno pranje namirnica poput voća i povrća mogu sprečiti unošenje ešerihije koli u organizam.

Infekciju uzrokovanu ovom bakterijom mogu da dobiju i vrlo mala deca, takoreći bebe, kao posledicu loše higijene. Infekcije su češće kod ženske dece. Kako bi se one sprečile deci treba redovno menjati pelene. Takođe, važno je da se genitalne regije kod dece brišu od napred prema pozadi, nikako obrnuto.

Lečenje ešerihije koli

Lečenje infekcija izazvanih bakterijom ešerihija koli uopšte nije jednostavno. Leči se pomoću antibiotika, pri čemu se obavezno radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotike te prepisao onaj odgovarajući. Problem kod lečenja ovakvih infekcija jeste i sposobnost ešerihije da mutira i da se adaptira što joj omogućava da brzo postane otporna na medikamente.

Čaj od đumbira odličan je za jačanje imunog sistema pa samim tim i u borbu protiv uporne ešerihije koli. Preporučuje se i žvakanje njegovog korena.

Čajevi od uve, listova breze, brusnice, hajdučke trave, peršuna, bosiljka, rastavića i kukuruzne svile takođe se u narodnoj medicini pominju kao potencijalni saveznici u lečenju ešerihije koli.

Ishrana i ešerihija koli

Iako se ešerihija koli leči antibioticima i prirodnim čajevima, to nije dovoljno. U borbi protiv naporne bakterije potrebno je voditi računa o ishrani. Njeno namnožavanje povećava se kada je kiselost organizma pojačana. Zato je neophodno izbegavati hranu koja tu kiselost pojačava – masnu hranu, hranu poput slatkiša, grickalica i gaziranih napitaka. Konzumiranje kofeinskih napitaka, alkoholnih pića i cigareta loša su ideja dok ste „u ringu“ rame uz rame sa ešerihijom koli.

Savetuje se izbegavanje namirnica bogatih vitaminom C budući da one povećavaju kiselost mokraće. Ovaj savet ne važi kada su u pitanju citrusi (limun, pomorandža) zato što ih želudac u procesu varenja čini alkalnim.

Unošenje namirnica koje ojačavaju imunitet (poput belog luka i propolisa) igraju važnu ulogu u borbi protiv ove bakterije. Namirnice bogate biljnim vlaknima Vaš su saigrač, kao i one bogate vitaminom A poput šargarepe i drugog povrća.

Putovanja tokom trudnoće. Vrlo je važno znati da putovanje samo po sebi ukoliko je trudnoća uredna ne može da naškodi ukoliko ne predstavlja veliki fizički ali i mentalni napor.

To znači da ukoliko će Vas odlazak na neko letovanje ili zimovanje, jesenovanje i proletnji put u prirodu usrećiti, oipustiti i izmestiti od svakodnevnog stresa više koristi nego što šteti.

Naravno period putovanja zavisi od toga kako se osećate, da li vaš ginekolog smatra da je u redu da putujete, koja je destinacija u pitanju, kojim prevozom putujete i kakva je zdravstvena nega u zemlji u koju planirate putovanje „za ne daj Bože“.

Evo par koprisnih saveta:

Ukoliko putujete u prvom trimestru ne zaboravite da se vratite na vreme kako biste uradile I EUZ.

Izbegavajte topla područja posebno u ovom periodu zbog niske tenzije imaćete još ni

Žu, a samim tim će i tegobe prvog trimestra biti izraženije. Ukoliko putujete drumskim saobraćajem neka sedište bude lako zavaljeno i pravite paute na 2h uz laganu šetnju i pistezanje od 15min.

Ukoliko putujete avionom važi ustajanje i šetnja, s tim što različite aviokompanije imaju različit limit starosti trudnoće prijema trudnica na let, ali svakako uz lekarsko uverenje o podobnosti za putovanje.

Drugi trimestar u slučaju da je trudnoća uredna i UZ nalazi uredni je najkomforniji period za putovanje. Posebno ukoliko buduća majka vodi računa shrani/prirastu telesne mase koja ostaje u okvirima preporučenih.

Trećči trimestar ipak ostavite za pripremu za porođaj odlazak u uškolice za trudnice i uživajte u maštanju o vašoj bebici.

U nastavku ću navesti preporuke i ograničenja za situacije koje nastupaju odnosno na koje nailazite tokom trudnoće u programima za odmor i lepotu.

Written by eleonorapredin

Leave a comment