POUZDANOST TESTOVA ZA TRUDNOĆU

TESTOVI ZA TRUDNOĆU

U jesdnom od prethodnih storija pisala sam na temu simptoma koji Vas mogu navesti na sumnju da ste mložda trudni.

Tu sumnju možete otkloniti jedino ako uradite test na trudnoću i nakon toga posetite svog ginekologa.

Testiovi za trudnoću mogu biti  kućni testovi koji se rade testiranjem urina ili laboratorijski, koji testiraju Vašu krv.

      Test na trudnoću  je napravljen da vam pokaže da li u vašem organizmu cirkuliše hormon trudnoće, a to je humani horionski gonadotropin (hCG).  Ovaj hormon počinje da se proizvodi odmah nakon što se oplođeno jajašce usadi u zid materice. Usađivanje oplođenog jajašceta se dešave između 3. I 5. danaa, a lučenje beta HCGa počinje već narednog dana. Ako ste trudni, nivo hCG-a nastaviće da ubrzano raste, po šemi dvostrukog uvećanja na 2. dan.

      Postoje dve vrste testova na trudnoću: test urina I test iz krvi.

      Test urina je semikvantitativan. Naime nakon određene vrednosti beta HCGa u urinu daje rezultat da je pozitivan na trudnoću. Senzitivnost zavisi od proizvođača , ali većina je vrlo osetljiva. Postoje oni koji reaguju već 6.dana nakon usađivanja jajašceta u matericu sto je oko 10.dana od oplodnje.

     Može biti urađen kod kuće ili u ordinaciji kod ginekologa. Većina  žena će ovaj test uraditi kod kućeu prvih 7 dana izostanka očekivane menstruacije, a nakon toga će konsultovati svog ginekologa. Kućni testovi su diskretni, vrlo tačni i za par minuta očitavate rezultat.

      Uz svaki od ovih testova se dobija detaljno uputstvo kojih se obavezno morate pridržavati. Posle dobijanja rezultata, trudnoću možete potvrditi odlaskom kod vašeg ginekologa.

     Test krvi se radi u laboratoriji, vađenjem krvi te određivanjem prisutnosti beta HCGa u krvi.  Žene mnogo ređe posežu za utvrđivanjem trudnoće ovim putem. Ovi testovi mogu potvrditi trudnoću mnogo ranije nego kućni test za trudnoću, oko 6. do 8. dana nakon ovulacije. Rerzultate ovih testova ipak iščekujete više sati ili dana.

Dostupna su dva testa iz krvi:

-Kvalitativni Beta hCG testproverava samo prisutnost Beta HCGa u krvi. Lekari često naručuju ovaj test već 10. dana nakon izostanka menstrualnog perioda. Međutim, neki od ovih testova mogu mnogo ranije prepoznati koncentraciju hCG-a u krvi.

-Kvantitativan beta hCG meri tačnu  količinu Beta hCG-a u vašoj krvi. Može prepoznati čak i jako male količine hormona trudnoće.  Obziropm da daju tačnu vrednost količine ovog hormona u krvi mogu biti korisni u praćenju nekih komplikacija posebno s početka trudnoće . Mogu takođe uputiti na postojanje  vanmaterične trudnoće i pratiti ponašanje ženskih hormona posle pobačaja kada nivo hCG-a drastično pada.

      Bitno je znati da ukoliko su Vam ciklusi bili uredni na 28-32 dana potrebno je sačekati bar nedelju dana nakon izostanka menstruacije, kako bi upotrebom testa za trudnoću dobili  tačan rezultat o postojanju trudnoće. 

      Testovi iz urina su tačniji ukoliko  ih radite odmah ujutru sa prvom jutarnjom mokraćom, kada je urin najviše koncentrovan. 

      Testovi za trudnoću koji se rade kod kuće iz uzoraka urina su u 97% slučajeva tačni. 

Na tačnost kućnog testa za trudnoću utiču sledeći faktori:

-da li ste ispratili uputstvo za upotrebu

-Kada je bila ovulacija u vašem ciklusu, a samim tim I usađivanje oplođenog jajašceta

-da li ste prerano nakon prvog testa ponovili test

-sensitivnost kućnog testa za trudnoću.

Ako radite kućni test iz urina i ako je pozitivan po uputstvu, trudni ste, bez obzira na to koliko je debela druga crta ili koliko je jaka boja druge crte. 

Za definitivnu dijagnozu trudnoće potrebno je da se obratite  vašem ginekologu.

 U veoma retkim slučajevima, možete dobiti lažno pozitivne rezultate. To znači da niste trudni, a test kaže da jeste. Možete imati pogrešne rezultate ako se u vašem urinu nalazi krv i proteini. Određeni lekovi, mogu takođe, uzrokovati pogrešne rezultate.

Ako ste dobili negativan rezultat, verovatno niste trudni, ali I dalje postoji verovatnoća da jeste ukoliko:

-je testu je istekao rok trajanja

-niste ispoštovali procedure izvođenja testa

-ste se prerano testirali

-je vaš urin previše razređen zbog unosa prevelike količine tečnosti pre testa

-ste koristili određene lekove kao što su diuretici ili antihistaminici

Ukoliko je rezultat testa negativan, a I dalje sumnjate na trudnoću ponovite kućni  test za za nedelju dana, ili uradite test iz krvi. Neki testovi u uputstvima preporučuju da svakako uradite dva puta test bez obzira na rezultat.

      Test iz krvi koji daje tačnu vrednost Beta HCGa je svakako najpouzdaniji. Može da se radi u bilo koje doba dana bez bojazni za  lažno negativan rezultat. Pozitivan rezultat ukoliko ste trudni može dati I pre očekivane menstruacije, odnosno 7-10 dana nakon oplodnje.

Written by eleonorapredin

Leave a comment